História

« Späť

Kvetná nedeľa - nedeľa utrpenia Pána 2014

Liturgický kalendár

Štvrtok: Zelený štvrtok Pánovej večere
Piatok: Veľký piatok slávenie utrpenia a smrti Pána
Sobota: Biela sobota
Budúca nedeľa: Veľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania

Oznamy

Veľkonočná sv. spoveď v našej farnosti je dnes v nedeľu 13. apríla popoludní od 14.30 hod. do večernej sv. omše. Na Trajane budeme spovedať dnes v nedeľu od 14.30 do 15.30 hod. Rozpis spovedania v celých Piešťanoch nájdete na internetovej stránke farnosti.

Na Zelený štvrtok si pripomíname ustanovenie Najsv. sviatosti Oltárnej a sviatosti kňazstva. Sv. omša bude len večer na Pamiatku Pánovej večere. Začne o 18.00 hod.

Na Veľký piatok slávime utrpenie a smrť nášho Pána. V tento deň sa nikde na svete neslávi sv. omša. Veľkopiatočné obrady začnú o 15.00 hod.

Na Bielu sobotu Cirkev zotrváva pri Pánovom hrobe a rozjíma o jeho utrpení a smrti. Slávnosť Veľkonočnej vigílie sa koná v noci - u nás po západe slnka o 20.00 hod. Na Bielu sobotu je možnosť poklony v Božom hrobe a to od 9.00 hod. do 19.45 hod.

Na Veľký piatok je prísny pôst. Zaväzuje všetkých od 14 rokov až do smrti zdržiavať sa mäsitého pokrmu a od 18. do 60. roku života len raz za deň sa najesť do sýta. V tento deň sa zdržiavanie mäsitého pokrmu nenahrádza iným skutkom pokánia.

Na Veľký piatok bude Krížová cesta na Červenej veži o 20.00 hod. Je určená hlavne mladým, ale aj tým, ktorí sa cítia byť mladými. O 19.30 bude zraz pri jezuitskom kostole, kde sa budú prideľovať modlitby na jednotlivé zastavenia a odtiaľ sa pôjde pešo popri kostole sv. Cyrila a Metoda na Červenú vežu.

Aj dnes (v nedeľu) vás pozývame na Krížovú cestu na Červenej veži o 15.00 hod.

Od veľkonočnej nedele budú sv. omše opäť v kúpeľnej kaplnke.

Na veľkonočnú nedeľu od 15.30 hod. budú v kúpeľnej kaplnke chvály - modlitby piesňou.

Gréckokatolícka liturgia bude na veľkonočnú nedeľu v kúpeľnej kaplnke o 7.00 hod.

Na 2. veľkonočnú nedeľu chystáme procesiu na oslavu Božieho milosrdenstva. Viac o týždeň.

Dnes je aprílová zbierka na dokončenie Pastoračného centra a fary. Všetkým darcom Pán Boh zaplať.

 

Oznamy od pátrov jezuitov

 

Pôstne obdobie

Na Kvetnú nedeľu čiže Nedeľu Pánovho utrpenia pribudla k symbolickým dekoráciám pred obetným stolom tŕňová koruna. Má nám pripomínať že jedinou poctou Krista kráľa bola koruna tŕňová a jediným trónom bol kríž. Spasiteľ nám aj týmto chcel pripomenúť absolútnu nutnosť pokory a prijatia kríža ku spáse a nebezpečenstvo pýchy. Máme radi pocty, sme citliví na poníženia a ťažko ich odpúšťame. Celé obrady Svätého týždňa nás budú na to upozorňovať – krajná láska Spasiteľa ide cez krajné poníženie, ktoré nevedeli pochopiť ani apoštoli, ale my po 2 tisícročiach kresťanstva sme k tomu volaní ako ku podmienke spásy.

Kvetná nedeľa

Dnes na Kvetnú nedeľu bude u nás Krížová cesta o 14.00, lebo od 15.00 do 18.15 bude spoločná sviatosť zmierenia.

Sviatosť zmierenia

V pondelok až stredu spovedáme pri každej sv. omši, večer už od 17.00 hod. Počas Veľkonočného trojdnia sa nespovedá. Prosíme, neodkladajte sviatosť zmierenia na poslednú chvíľu.

Veľkonočné trojdnie

Večernou sv. omšou vo Štvrtok Pánovej večere sa začína Veľkonočné trojdnie ukrižovaného, pochovaného a vzkrieseného Pána.

Budúca nedeľa je Veľkonočná nedeľa Kristovho zmŕtvychvstania. Je nedeľou všetkých nedieľ, lebo od nej sa odvíjajú všetky ostatné nedele v roku.

Na Zelený štvrtok o 9.30 hod. je sv. omša svätenia olejov v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave, ktorú celebruje biskup spolu s kňazmi diecézy.

Večer bude u nás sv. omša na Pamiatku Pánovej večere o 18.30 hod.

Na Veľký piatok veľkopiatkové obrady sa začnú v našej kaplnke o 17.00 hod. Ráno o 8.00 hod. bude u nás Krížová cesta.

Na Bielu sobotu ráno o 8.00 hod. v našej Kaplnke budú spoločné modlitby breviára: liturgia čítania a ranné chvály na ktoré vás srdečne pozývame. Celodenná poklona pri Božom hrobe sa ukončí o 18.00 hod. Večerná Vigília Pánovho zmŕtvychvstania - v našej kaplnke Sedembolestnej začne o 19.00 hod svätením ohňa pred kaplnkou.

Hoci tieto dni nie sú v Cirkvi zaradené medzi prikázané sviatky, ich slávenie z našej strany má byť ponímané tak, že sú vyvrcholením Ježišovej lásky k nám a našej záchrany od večnej smrti.

Ofera

Na Veľkonočnú nedeľu bude veľkonočná ofera. Všetkým darcom vopred Pán Boh zaplať.

Peter Sabol, farár

0
0

Oznamy

2. Veľkonočná nedeľa (Božieho milosrdenstva)

Liturgický kalendár Pondelok : Zvestovanie Pána, slávnosť (preložená z 25. marca) Štvrtok : sv. Stanislava, biskupa a mučeníka, spomienka Nedeľa : 3. Veľkonočná nedeľa Zbierka na Boží hrob bola spolu 1 700 EUR a veľkonočná farská ofera bola spolu 5 130 EUR. Úprimné Pán Boh zaplať. V stredu pozývame na sv. omšu o 18:00 hod. vo farskom kostole všetky deti a ich rodičov,...
Čítaj ďalej o 2. Veľkonočná nedeľa (Božieho milosrdenstva) »

Veľkonočná nedeľa 2024

Liturgický kalendár Pondelok – Sobota : Veľkonočná oktáva Nedeľa : 2. Veľkonočná nedeľa – Nedeľa Božieho milosrdenstva Oznamy Veľkonočnou nedeľou Kristovho zmŕtvychvstania , ktorá je najväčším kresťanským sviatkom a nedeľou všetkých nedieľ, začína veľkonočné obdobie , počas ktorého sa namiesto Anjel Pána modlíme Raduj sa, nebies kráľovná. Dnes je farská veľkonočná...
Čítaj ďalej o Veľkonočná nedeľa 2024 »

Palmová nedeľa "B" 2024

Liturgický kalendár Štvrtok : Štvrtok Pánovej večere (Zelený štvrtok) Piatok : Piatok utrpenia Pána (Veľký piatok) Sobota : Svätá sobota (Biela sobota) Nedeľa : Veľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania Oznamy Večernou sv. omšou vo Štvrtok Pánovej večere sa začína Veľkonočné trojdnie ukrižovaného, pochovaného a vzkrieseného Pána. Vo štvrtok svätého týždňa (Zelený...
Čítaj ďalej o Palmová nedeľa "B" 2024 »

5. pôstna nedeľa "B" 2024

Liturgický kalendár Utorok : sv. Jozefa, ženícha Preblahoslavenej Panny Márie, slávnosť Nedeľa : Palmová (Kvetná) nedeľa „B“ Oznamy Stretnutie birmovancov bude vo farskom kostole v piatok 22.3.2024 o 17:15 krížová cesta a následne sv. omša o 18:00 hod. Po sv. omši bude katechéza. V stredu 20.3.2024 pozývame na sv. omšu o 18:00 hod. vo farskom kostole všetky deti a ich...
Čítaj ďalej o 5. pôstna nedeľa "B" 2024 »

4. pôstna nedeľa (Laetare) "B" 2024

Liturgický kalendár Nedeľa : 5. pôstna nedeľa „B“ Oznamy Stretnutie birmovancov bude vo farskom kostole v piatok 15.3.2024 na sv. omši o 18:00 hod. Po sv. omši bude katechéza s kňazom. V stredu 13.3.2024 pozývame na sv. omšu o 18:00 hod. vo farskom kostole všetky deti a ich rodičov, ktorí sa pripravujú na 1. sv. prijímanie. Prosíme o nahlásenie chorých (okrem tých,...
Čítaj ďalej o 4. pôstna nedeľa (Laetare) "B" 2024 »
Ukazujem 1 - 5 z 632 výsledkov.
Položiek na stránku 5
z 127