História

Ukazujem 1 - 10 z 630 výsledkov.
Položiek na stránku 10
z 63

Oznamy

« Späť

Kvetná nedeľa - nedeľa utrpenia Pána 2015

Liturgický kalendár

Štvrtok: ŠTVRTOK VEĽKÉHO TÝŽDŇA – ZELENÝ ŠTVRTOK.
Piatok: VEĽKÝ PIATOK. SLÁVENIE UTRPENIA A SMRTI PÁNA.
Sobota: BIELA SOBOTA
Nedeľa: VEĽKONOČNÁ NEDEĽA PÁNOVHO ZMŔTVYCHVSTANIA.

Oznamy

Večernou sv. omšou vo Štvrtok Pánovej večere sa začína Veľkonočné trojdnie ukrižovaného, pochovaného a vzkrieseného Pána.

Na Zelený štvrtok bude sv. omša na Pamiatku Pánovej poslednej večere, pri ktorej daroval Cirkvi sviatosť Eucharistie a kňazstva, vo farskom kostole večer o 18.00 hod. Po svätej omši bude farský kostol otvorený na poklonu Najsvätejšej sviatosti do 21.00 hod.

Na Veľký piatok, v deň ukrižovania a smrti nášho Pána, je prísny pôst, tzn. zdržiavanie sa mäsitého pokrmu (od 14. roku života do smrti) a u dospelých len raz za deň sa najesť do sýta (od 18. roku do 60. roku života). Chorí sú od tohto pôstu oslobodení.

Na Veľký piatok sa nikde na svete neslúži sv. omša. Veľkopiatočné obrady sa v našom farskom kostole začnú o 15.00 hod. a u pátrov jezuitov o 17.00 hod. Na Veľký piatok Vás pozývame na večernú Krížovú cestu na Červenej veži. Stretnutie účastníkov bude o 19.30 pri kostole pátrov jezuitov alebo 19.45 pri Farskom kostole. Farský kostol bude otvorený na poklonu Najsvätejšej sviatosti, krížu a uctenia Pána ležiaceho v hrobe do 22.00 hod.

Vzadu v kostole je papier s časovým rozvrhom služieb poklony pri Božom hrobe, na ktorý sa môžete zapísať tak, aby vždy pri Božom hrobe niekto bol.

Na Bielu sobotu je telo nášho Pána uložené v hrobe. Po celý deň je možnosť prísť sa mu pokloniť a zotrvať pri jeho hrobe v modlitbe a rozjímaní a prejaviť mu úctu a vďačnosť za všetko, čo pre nás urobil.

Na Bielu sobotu začiatok poklony pri Božom hrobe bude vo farskom kostole o 8.30 hod. spojený s modlitbou ranných chvál. Ukončenie poklony bude o 19.00 hod. spojené s modlitbou vešpier.

Veľkonočná vigília očakávania a prežívania Pánovho zmŕtvychvstania, spojená s obnovením krstného zasvätenia, môže začať až po západe slnka u nás o 19.30 hod. Nezabudnite si doniesť svoje krstné alebo iné sviece. Na záver bude eucharistická procesia na oslavu vzkrieseného Pána.

Budúca nedeľa je Veľkonočná nedeľa Kristovho zmŕtvychvstania. Je nedeľou všetkých nedieľ, lebo od nej sa odvíjajú všetky ostatné nedele v roku a najväčším sviatkom všetkých kresťanov.

Zapisovanie úmyslov sv. omší na mesiac máj bude na budúci týždeň v pondelok až v stredu po svätých omšiach.

Na budúcu nedeľu bude veľkonočná ofera. Všetkým darcom úprimné Pán Boh zaplať!

V stredu po svätej omši bude stretnutie miništrantov a mimoriadnych vysluhovateľov svätého prijímania.

Dnes je celoslovenská zbierka na pomoc pre prenasledovaných kresťanov.

Poobede bude spovedanie vo farskom kostole a na Trajane od 14.30 hod. Krížová cesta na Červenej veži o 14.30 hod.

 

Oznamy pátrov jezuitov

 

Sviatosť zmierenia

Od pondelka do stredy spovedáme pri každej sv. omši, večer už od 17.00 hod. Počas Veľkonočného trojdnia sa nespovedá. Prosíme, neodkladajte sviatosť zmierenia na poslednú chvíľu.

Úmysly svätých omší

Na mesiac máj zapisujeme v utorok 31. marca večer a v stredu 1. apríla pol hodiny pred každou svätou omšou.

Veľkonočné trojdnie

  • Na Zelený štvrtok o 9.30 hod. je sv. omša svätenia olejov v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave, ktorú celebruje arcibiskup spolu s kňazmi diecézy.
    Večer bude u nás sv. omša na Pamiatku Pánovej večere o 18.30 hod.
  • Na Veľký piatok sa nikde na svete neslúži sv. omša.
    Ráno o 8.00 hod. bude u nás Krížová cesta.
    Veľkopiatkové obrady sa začnú v našej kaplnke o 17.00 hod.
  • Na Bielu sobotu ráno o 8.00 hod. v našej Kaplnke budú spoločné modlitby Posvätného čítania a Ranných chvál, na ktoré vás srdečne pozývame.
    Celodenná poklona pri Božom hrobe sa ukončí o 18.00 hod. Zapíšte sa, prosím, na istú hodinu, aby pri Božom hrobe vždy niekto bol. Papier bude na harmóniu pri sakristii.
    Večerná Vigília Pánovho zmŕtvychvstania – v našej Kaplnke začne o 19.00 hod. svätením ohňa pred kaplnkou.

Mgr. Jozef Gallovič
farár 
 dekan