« Späť

Anjelský zverokruh alebo keď nie je anjel ako anjel.

Anjelský zverokruh alebo keď nie je anjel ako anjel.

Nedávno som si v jednom kvetinárstve všimol zaujímavé drevené záložky. Každá z nich obsahovala meno nejakého anjela spolu s popisom jeho „blahodarných“ účinkov. K tomu tam bolo uvedené rozmedzie dní, v ktorých má daný anjel „sviatok“, resp. jeho patronát (podľa tých dátumoch ste si mohli nájsť svojho anjela – patróna). Neviem, či máte aj vy podobnú skúsenosť, ale faktom je, že dnes sa o anjeloch hovorí čoraz častejšie a čoraz s väčšou vážnosťou. Prečo je to tak, o čo tu vlastne ide?

Vieme, že anjeli sú duchovné bytosti. Boh ich posiela k ľuďom, aby im  prinášali jeho posolstvá alebo nejako pomohli. Taktiež vieme, že mnohí anjeli sú dobrí, teda tí, ktorí chránia a pomáhajú človeku. No sú tu aj zradcovia, anjeli padnutí v hriechu a pýche. Ich snahou je pomsta, boj proti Bohu veľmi rafinovaným spôsobom – útokom na človeka. Vidíme to hneď na začiatku Biblie, hneď po stvorení Adama a Evy. Do Edenu prichádza ten, ktorého meno je Satan a oklame prvých ľudí. Presvedčí ich, aby ho poslúchli a nedôverovali Bohu, aby sa stali nezávislými, a boli ako Boh. Avšak bez Boha. Vieme, ako to pokračovalo ďalej...

Tento boj diabla proti človeku sprevádza ľudstvo neustále počas celých dejín stvorenia. Človek sám neobstojí, nedokáže diabla poraziť či odolať pokušeniam. Na pomoc nám však prichádza Božia milosť, ktorú nám priniesol jednorodený Boží syn. A vieme tiež, že Boh nám na pomoc v ťažkých chvíľach posiela svojich anjelov. Božie slovo spomína niekoľko anjelských stupňov (napr. Kol 1, 16). Sú to zrejme akési hierarchie. Avšak podľa mena spomína len troch: Michal, Rafael, Gabriel. Tieto mená nenaznačujú ich nebeskú identitu, ale skôr charakter služby medzi ľuďmi. Všetci traja sú spätí s nejakým biblickým príbehom a v Biblii sa už nikde inde nespomína vlastné meno nejakého anjela. Preto aj v dejinách Cirkvi Laodicejský, Rímsky a Aachenský snem zakázali prideľovať meno anjel alebo archanjel niekomu inému okrem týchto troch spomenutých. A tu je pointa. Všetky tie mená anjelov, ktoré dnes nachádzame na webových stránkach, v rôznych knihách či darčekových predmetoch, sú vo väčšine záležitosťou lacného, ale efektného marketingu. Na druhej strane si však musíme dávať veľký pozor aj na to, že sám diabol sa tvári ako anjel svetla (2Kor 11, 14) a rád si privlastňuje rôzne „pekné mená“. Vieme tiež, že niektorí vizionári, ezoterici a im podobní sa často odvolávajú na zaujímavé a zvláštne mená anjelov, s ktorými komunikujú, či od ktorých prijímajú "nebeské"posolstvá. Kto sa však v skutočnosti za tým skrýva? Hádajte :) Teda nie je anjel ako anjel.

Dnes a v pondelok slávime spomienku na svätých anjelov, Božích poslov a našich pomocníkov. Poďakujme sa za nich nášmu Pánovi a nezabudnime ich poprosiť o príhovor či o pomoc, keď prežívame ťažkosti a pokušenia.