História

Ukazujem 1 - 10 z 630 výsledkov.
Položiek na stránku 10
z 63

Oznamy

« Späť

Kvetná nedeľa 2020 "A"

Liturgický kalendár

Štvrtok: ŠTVRTOK VEĽKÉHO TÝŽDŇA – ZELENÝ ŠTVRTOK.
Piatok: VEĽKÝ PIATOK. SLÁVENIE UTRPENIA A SMRTI PÁNA.
Sobota: BIELA SOBOTA
Nedeľa: VEĽKONOČNÁ NEDEĽA PÁNOVHO ZMŔTVYCHVSTANIA.

Oznamy

Sväté omše a veľkonočné obrady

Až do odvolania sa neslávia verejné sväté omše a obrady. Sväté omše a obrady budú priamo vysielané a zaznamenané na facebookovej stránke (Jozef Gallovič: https://www.facebook.com/profile.php?id=1714823477), záznamy sv. omší sú aj na farskej stránke https://piestanycm.fara.sk/ a na YouTube kanáli https://www.youtube.com/channel/UCseNo5K9tpPpgEJKF69A9GA.
Úmysly svätých omší, za ktoré bol prijatý milodar, kňazi priebežne odslúžia pri súkromných omšiach.

Časy priameho vysielania z farského kostola sv. Cyrila a Metoda:

Veľmi sa odporúča, aby sa veriaci v uvedenom čase duchovne spojili so svätou omšou a obradmi.

Na Zelený štvrtok sv. omša na Pamiatku Pánovej poslednej večere, pri ktorej daroval Cirkvi sviatosť Eucharistie a kňazstva, bude vysielaná večer o 18.00 hod.
Zvyčajná dopoludňajšia svätá omša Svätenia olejov (Missa chrismatis) s o. arcibiskupom bude v našej arcidiecéze preložená.

Na Veľký piatok, v deň ukrižovania a smrti nášho Pána, je prísny pôst, t.j. zdržiavanie sa mäsitého pokrmu (od 14. roku života do smrti) a u dospelých len raz za deň sa najesť do sýta (od 18. roku do 60. roku života). Chorí sú od tohto pôstu oslobodení.
Na Veľký piatok sa nikde na svete neslúži sv. omša. Veľkopiatočné obrady sa budú vysielať o 15.00 hod.
Krížova cesta na Veľký piatok bude priamo vysielaná o 12.00 hod.

Na Bielu sobotu je telo nášho Pána uložené v hrobe. Začiatok poklony pri Božom hrobe bude sa vysielať o 8.30 spojený s modlitbou ranných chvál. Ukončenie poklony bude o 19.15 spojené s modlitbou vešpier.

Veľkonočná vigília očakávania a prežívania Pánovho zmŕtvychvstania, spojená s obnovením krstného zasvätenia, môže začať až po západe slnka, u nás v tomto roku o 19.45 hod.

Budúca nedeľa je Veľkonočná nedeľa Kristovho zmŕtvychvstania. Je nedeľou všetkých nedieľ, lebo od nej sa odvíjajú všetky ostatné nedele v roku a najväčším sviatkom všetkých kresťanov. Priame vysielanie sv. omše bude o 10.30 hod.

Sviatosť zmierenia

Možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia vo farskom kostole bude:

  • Pondelok – Streda: od 10.00 do 12.00 a od 16.00 do 17.30.

Treba dodržať všetky hygienické predpisy, nezhromažďovať sa vo väčšom počte, nečakať za sebou tesne v rade, ale v bezpečných rozostupoch. Spovedať sa v prípade dobrého počasia môže aj vonku.

Adorácia
Vystavená Sviatosť Oltárna k možnosti tichej modlitby a adorácie je vo farskom kostole ako obvykle:

  • Pondelok – Štvrtok od 8.00 – do približne 18.00 hod.

Ostatné dni budú upresnené v súlade s opatreniami štátnych orgánov.
Tiež platí, aby pri adorácii sa nezhlukoval väčší počet ľudí a dodržiavali sa bezpečnostné hygienické rozostupy a rúška na tvári.

Ďakujem mladým stredoškolákom, vysokoškolákom a mladým pracujúcim, ktorí sú v týchto dňoch doma, za ich záujem pomôcť dobrej veci a zapísanie sa medzi adorátorov, čím odbremenili viacerých starších ľudí a udržujú otvorený kostol a adoráciu Ježiša Krista prítomného vo Sviatosti oltárnej. Nahlásiť sa môžu stále aj ďalší u pána farára J. Galloviča (0907 821 113) alebo v sakristii u kostolníkov alebo priamo u koordinátorky pani Anny Sumerovovej (033 77 49 698).

Tiež ich pozývame k dobrovoľníckej činnosti pre starších ľudí a matky s deťmi, buď cez farský úrad alebo cez Mesto Piešťany (https://www.piestany.sk/transparentne/dobrovolnictvo/dotaznik/).

Pohreby, krsty a pomazanie chorých
Pohrebné obrady v tomto čase je sa vysluhujú bez svätej omše a aj bez väčšieho počtu účastníkov, podľa možnosti na voľnom priestranstve.
Takisto aj pri udeľovaní sviatosti krstu je potrebné poprosiť príbuzných o zúženie okruhu prítomných na obrade.

Nahlasovanie zaopatrovania chorých a pohrebov je na požiadanie
alebo na t. č. 033 774 93 33, 0907 821 113

 

Mgr. Jozef Gallovič
farár – dekan