História

Ukazujem 1 - 10 z 630 výsledkov.
Položiek na stránku 10
z 63

Oznamy

« Späť

Kvetná nedeľa 2012

Liturgický kalendár

Štvrtok Veľkého týždňa: Zelený štvrtok Pánovej večere
Piatok Veľkého týždňa: Veľký piatok, slávenie utrpenia a smrti Pána
Sobota Veľkého týždňa: Biela sobota
Budúca nedeľa: Veľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania

Všeobecné

Večernou sv. omšou vo Štvrtok Pánovej večere sa začína Veľkonočné trojdnie ukrižovaného, pochovaného a vzkrieseného Pána.

Na Veľký piatok, ktorý je dňom ukrižovania nášho Pána je prísny pôst, t. z. zdržiavanie sa mäsitého pokrmu a u dospelých len raz za deň sa najesť do sýta.

Na Bielu sobotu je telo nášho Pána uložené v hrobe. Po celý deň je možnosť prísť sa mu pokloniť do Božieho hrobu a prejaviť mu úctu a vďačnosť za všetko, čo pre nás urobil.

Budúca nedeľa je Veľkonočná nedeľa Kristovho zmŕtvychvstania. Je nedeľou všetkých nedelí, lebo od nej sa odvíjajú všetky ostatné nedele v roku.

Na Zelený štvrtok bude sv. omša na Pamiatku Pánovej večere vo farskom kostole večer o 18.00 hod. a u pátrov jezuitov o 18.30 hod.

Na Veľký piatok sa nikde na svete neslúži sv. omša. Veľkopiatočné obrady sa v našom farskom kostole začnú o 15.00 hod. a u pátrov jezuitov o 17.00 hod. Dopoludnia o 8.00 hod. bude u pátrov jezuitov Krížová cesta. Na Veľký piatok Vás pozývame na večernú Krížovú cestu na Červenej veži. Stretnutie účastníkov bude o 19.30 pri kostole pátrov jezuitov alebo 19.45 pri Farskom kostole.

Na Bielu sobotu večerné obrady Pánovho zmŕtvychvstania spojené so sv. omšou začnú po západe slnka vo farskom kostole a u pátrov jezuitov o 19.30 hod. Začiatok poklony pri Božom hrobe bude vo farskom kostole o 9.00 hod. a u pátrov jezuitov začne rannými chválami o 8.00 hod.

Vzadu v kostole je papier s časovým rozvrhom služieb poklony pri Božom hrobe, na ktorý sa môžete zapísať tak, aby vždy pri Božom hrobe niekto bol.

Rozpis slávenia bohoslužieb a iných pobožností počas Veľkej noci je na nástenke pred farským kostolom.

Tieto dni nie sú v Cirkvi zaradené medzi prikázané sviatky, ale ich slávenie z našej strany má byť ponímané tak, ako keď si ideme uctiť svojich zomrelých rodičov: tiež nám nikto neprikazuje, že tam musíme ísť, no bol by to prejav našej neúcty a nevďaku voči nim, keby sme sa o ich pozostatky nestarali.

Gréckokatolícka liturgia v kúpeľnej kaplnke v apríli bude nie 1. a 3. nedeľu v mesiaci, ale na Veľkonočnú nedeľu 8. apríla o 07.00 hod. spojená s požehnaním veľkonočných pokrmov a potom poslednú nedeľu v mesiaci 29. apríla.

Bohu známy daroval na dostavbu Pastoračného centra a fary 100 eur. Úprimné Pán Boh zaplať!

Zapisovanie úmyslov sv. omší na mesiac júl bude vo farskom kostole a v kúpeľnej kaplnke v pondelok 2. apríla, na Banke v utorok 3. apríla a v Kocuriciach vo štvrtok po Veľkej noci 12. apríla.

Na Bielu sobotu pripadá pre náš Farský kostol aj výročná diecézna poklona, ktorá je každoročne 7. apríla.

Na budúcu nedeľu bude veľkonočná ofera. Všetkým darcom úprimné Pán Boh zaplať!

Peter Sabol, farár